dinsdag 19 augustus 2014

Een brief aan...

Geachte Belangrijke Havo-meneer,

Ik schat u 45, maar dat kan heel goed jonger of ouder zijn. Waarschijnlijk ouder. Misschien komt dat door uw vleespet gecombineerd met een zwart leren jack wat mij in zware verwarring brengt.


Met u lange o-benen en opgestoken wijsvinger loopt u langs de leerlingen de school rond. Als belangrijke, volwassen havodirecteur moet u natuurlijk de leerlingen het goede voorbeeld geven, hen op de hoogte stellen van nieuwe schoolregels met daaraan vastgeplakte consequenties (tam tam tam) en boven alles een strenge man zijn. 

Gisteren was de eerste schooldag en zoals elk jaar had niemand van de leerlingen enig idee wat er zou gaan gebeuren. Een praatje van de havodirecteur zat er dit jaar dus bij. U was nog niet eens echt begonnen en het ging over de vliegtuigramp, wat al een goede sfeer neerzette. Daarna ging het over de leerlingen die twee minuten te laat waren en sommigen die achter in de zaal hangend, achterover zaten, geen goede houding hadden voor havo-5. En tóén begon het. De speech, of te wel DE PREEK. De beide wijsvingers gingen nog net niet de lucht in; "en het wordt zwaar dit jaar, je hebt maar 9 maanden, sommigen zijn gezakt vorig jaar!". 

U wilt ons inspireren, maar meneer, we gaan er alleen maar van transpireren. De hele preek duurde ook te lang dan nodig. We werden zenuwachtig. Op de eerste schooldag! U maakt ons bang. En als de puber leerlingen bang zijn, zijn ze eerder geneigd om weg te rennen of verstijft in een hoekje te gaan zitten. Dat was niet uw bedoeling, of wel? Wat een peptalk! NOT. 

Nadat we onze missie te horen hadden gekregen, "je moet slagen voor havo-5, want anders ben je een nietsnut en kans op slagen is niet altijd meegegeven", konden we door met onze nieuwe klassen en kennis maken met de mentoren. Dat had ik wel nodig. Een goed, positief en stevig praatje van je mentor. Die kregen we ook gelukkig. "Kans op slagen in havo-5 is landelijk 90%.", zei onze nieuwe vriend, "Op onze school is dat zelfs meer, dus alleen al hier te zitten heb je al meer dan 90% kans op slagen, dames en heren." Hoeveel zinnen waren dat? Hmm even kijken... 2 zinnen! En het was goed. Iedereen voelde zich opgelucht en we hadden er bovenal weer zin in. Gaan met die banaan!

Niet bedankt voor alles. Hopelijk gooit u deze brief niet gelijk weg.

Een gewone groet,

- Puppet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten